Verbindend grenzen stellen: géén contradictie

Wanneer ik spreek over grenzen stellen, denken veel mensen aan assertiviteit, aan ‘tot hier en niet verder’, aan jezelf op de eerste plaats zetten. Grenzen stellen en toch in verbinding gaan met de ander? Dat lijkt een contradictie.

Dat ligt aan deze drie misverstanden

1. Grenzen stellen is nee leren zeggen, je afzetten tegen de ander, een duidelijke lijn trekken.

2. Grenzen heb je of heb je niet. Je hebt dat aangeboren talent. Of je leert het nooit.

3. Grenzen stellen is een afscheiding maken. Ik kies voor mezelf, niet voor de ander.

Zo zwart-wit is het niet. Verbindend grenzen stellen is uit de of-of-patstelling stappen.

En voor een en-en-verhaal kiezen

Het veronderstelt niet dat je je ergens tegen afzet, maar dat je net bewust ja zegt tegen wat je wil, zodat je staat voor wat jij belangrijk vindt. Zelfexpressie en zelfrealisatie dus.

Je groeit onbewust in grenzen stellen, van kindsbeen af tot nu. Worstel jij er als volwassene mee? Net als iedereen blijf je erin evolueren, een leven lang. Ook al denk je er slechter in te zijn dan een ander. Het is nooit te laat. Je blijft in proces.

Grenzen stellen betekent zowel verbinding als afscheiding. Je stelt je open voor overeenkomsten en verschillen. De verschillen zijn geen bedreiging maar een verrijking. Jij en de ander luisteren naar elkaars standpunt en hoeven het niet eens te zijn.

Eenvoudig? Nee, grenzen stellen is een subtiele balans tussen jouw uniciteit in de wereld zetten en in dialoog blijven met de buitenwereld.

Dat loopt in de hele wereld soms mis

Voor- en tegenstanders van het coronavaccin voeren bitse discussies. De verkiezingsuitslag in de VS zorgt voor fysiek geweld tussen republikeinen en democraten. Religieuze conflicten eindigen in extremistische terreur.

We zoeken veiligheid in duidelijk uitgesproken en vaak extreme standpunten. We maken bruggen bouwen onmogelijk. Dat is jammer, want au fond? We willen allemaal onszelf kunnen zijn en een zinvol, veilig leven leiden met onze dierbaren.

Ondanks meningsverschillen in verbinding staan is duidelijk niet eenvoudig. Het vraagt inspanning van iedereen. De weg erheen is niet de gemakkelijkste, maar wel de duurzaamste. Het vergt moed om te aanvaarden: ‘Gelijk zijn we duidelijk niet, gelijkwaardig wel.’

Ook dichter bij huis, in onze eigen living, gaat het soms mis. Heb jij het gevoel je te verliezen in de wensen van de ander of voeren jullie vaak discussies?

Enkele tips om grenzen te stellen in coronatijden

1. Werk je thuis? Zorg dan voor een duidelijke grens tussen werk en ontspanning. Draag een bepaald kledingstuk tijdens het werk en wissel van kleding wanneer je stopt. Kies één plek, één stoel om te werken. Zo zorg je ervoor dat je weet: nu werk ik, nu niet.

2. Ben je vaker noodgedwongen samen thuis? Zonder je af en toe even af in je kamer, wandel alleen. Zo vind je je eigen energie weer. Maak ook duidelijk aan de ander: dit is geen keuze tégen jou, het is zelfzorg en nodig hem/haar uit hetzelfde te doen.

3. De media focussen vooral op wat misloopt: besmettingen, overlijdens, overtredingen. We voelen ons er machteloos door. Begrens daarom je nieuwsaandacht, sla eens een journaal over en kijk naar wat wel goed gaat en wat je kan bijdragen. Jouw glimlach maakt misschien het verschil voor mensen rond je. De bonus? Je kan je er zelf ook beter door voelen.

Grenzen stellen vraagt moed

Maar het is essentieel voor zelfliefde. Brené Brown vat het mooi samen:

“Daring to set boundaries is about having the courage to love ourselves even when we risk disappointing others.”

Grenzen durven stellen gaat over de moed om van onszelf te houden zelfs al riskeren we de ander teleur te stellen.”

Kies jij ervoor om te werken aan deze balans? Om met vallen en opstaan voor jezelf te kiezen en de hand te reiken aan die ander?

Moedig van je!

Corona: Een nieuw, verbindend normaal gezocht

Corona. Zullen de jaaroverzichten in december iets anders doen dan de crisis evalueren?

Evalueren doen de media namelijk continu. We krijgen elke dag, elk uur nieuws over de crisis. De Veiligheidsraad volgt het advies van de virologen (niet). Er zijn nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames. Leerkrachten zoeken hun weg in digitaal leren.

Nieuws, nieuws, nieuws

Politieke leiders worden met argusogen gevolgd. Je moet het maar doen, denk ik dan. Zonder draaiboek een enorme crisis bedwingen. Grote knopen onder tijdsdruk doorhakken.

Ik heb het best moeilijk met deze overcommunicatie. Ik merk hoe men ons bang maakt. En we hebben over iedereen een oordeel: niet enkel over die politici, ook over de politie en de puberzoon van hiernaast. Want is zijn bubbel nu niet verdacht groot?

In deze ongeziene crisis onthoud ik dat ik zelf keuzes mag maken. Ik hoef niet elke nieuwsuitzending gezien te hebben. Ik mag verdwijnen in een boek. Corona loopt niet weg.

De diepere betekenis van onze jobs

Natuurlijk sluit ik me niet af voor deze crisis, maar ik probeer corona met vertrouwen te beleven. Nu ouders thuis de onderwijspet eens hebben opgezet, beseffen we pas wat een fantastisch werk leerkrachten leveren. Obers brengen ons een avond zorgeloos tafelen met onze vrienden na een drukke week. Wat zouden we doen zonder logistieke medewerkers die supermarkten bevoorraden?

Misschien moet niet alles draaien rond winstmarges en ons groei-groei-groei-model. Leerkrachten, verpleegkundigen en vuilnisophalers bieden zulk waardevol werk. De vanzelfsprekendheid van die beroepen stellen we nu pas in vraag. Corona dwingt ons terug te keren naar de essentie. Onze job heeft een ruilwaarde in onze maatschappij. Ieders talenten inzetten om elkaar zo te helpen groeien. Zou het daar niet om moeten draaien in een nieuw economisch model?

Van essentie naar intentie

Zo ga ik van essentie naar intentie. Vanuit overvloed voel ik de goede intenties in mijn omgeving. Laatst had ik een verkeersaccident met wat blikschade. De agent die ter plaatse kwam, was zo zorgzaam. Hij maakte tijd, gaf praktische tips voor de verdere afwikkeling en benadrukte dat we altijd mochten bellen. Mensen helpen, is dat niet het mooie aan de rol van politie?

Dat intenties niet in centen uit te drukken zijn, bewijst mijn collega die vrijwilligerswerk deed in een woonzorgcentrum. Corona geen kans geven door alles te ontsmetten en tegelijk bewoners ontmoeten. Tijd voor een gesprek en onthaasten. Wat is dat niet waard?

Misschien moeten we ons andere vragen stellen dan: “Wat loopt slecht en wie maakt fouten?” Gaat het niet om wat ons echt vooruit helpt in deze crisis? Wat ondersteunt ons? Wat laat ons groeien als mens en als maatschappij? Wat geeft ons levenskwaliteit?

Andere keuzes na corona

Ik neem me alvast voor me deze vragen te blijven stellen en meer in het nu te leven. We weten niet wat corona of het leven morgen brengt. Ik geniet nu meer van kleine dingen. Van mijn tuin, van een glimlach, van de stilte. Die dankbaarheid wil ik niet meer loslaten.

Het is tijd voor wat anders, voor iets waarvan de zaadjes al geplant zijn. De afgelopen periode werd de connectie met mijn gezin veel hechter, we hadden opeens veel meer tijd voor elkaar. De verbinding wil ik blijven versterken, niet enkel in mijn gezin. In iedere ontmoeting wil ik, waar ik kan, naar de kern, naar een diepere laag door essentiële vragen te stellen. Wat houdt je bezig? Waar word je blij van? Wat brengt je tot leven? Waarvoor sta je graag op? Ik wil zo de ander zien en gezien worden, raken en geraakt worden.

En als we elkaar zo kunnen ontmoeten, gaan we rijker naar huis. Daar ben ik van overtuigd.

Wordt het eenvoudig? Neen, maar corona is een kans. Als er binnenkort steeds minder mensen ziek worden, mogen we niet doen alsof corona maar een slechte droom was. Het nieuwe normaal kan anders en beter.